"Zdrowy apetyt. Przewodnik po żywieniu od niemowlaka do nastolatka" Anna Jelonek, Dorota Frontczak
Nawyki żywieniowe kształtują się w dzieciństwie do ok. 10 roku życia, ale dziecko najwięcej ich chłonie do trzecich urodzin. Potem zmiana nawyków staje się trudniejsza. Jeśli chcemy dziecko wychować zdrowo i wpoić mu właściwe nawyki, warto zacząć od samego początku.
Autorki przedstawiają naprawdę praktyczne zasady żywienia, począwszy od niemowlaków, aż do nastolatków. Doradzają m.in. jak wprowadzać pokarmy, jak skutecznie ograniczyć spożywanie przez dzieci słodyczy, jak odżywiać dzieci "wege", o alergiach, jak radzić sobie z używkami i wieeele innych. Sporo informacji przyda się również dorosłym. Autorki uzupełniają porady o przepisy, m.in. na zdrowe słodycze. Naprawdę polecam.
"Nakarmić dziecko. Przepisy na zdrowe i kolorowe posiłki. Niemowlęta i maluchy" Fordham Henny
Na początku książki znajdziemy ogólne wskazówki dotyczące rozwoju i żywienia niemowląt oraz dzieci. Autorka poświęca również rozdział bezpieczeństwu żywności i uczy, jak czytać etykiety. Znajdziemy tu wiele przepisów, wskazówki dotyczące nauki czerpania z jedzenia przyjemności (m.in. przez zabawę w kuchni), informacje dotyczące specjalnych diet i aktywności fizycznej, ważnych składników odżywczych, przeliczania miar i wag oraz pierwszej pomocy. Praktyczna i ciekawa pozycja. |
"U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt" Marta Jas-Baran, Tamara Chorążyczewska
Na początku książki autorki przedstawiają ważne informacje dotyczące żywienia niemowląt, m.in.:
- Od kiedy podajemy dziecku mleko krowie?
- Czy podawanie mleka z probiotykiem może szkodzić?
- Jak przechodzić z jednego mleka na drugie?
- Co niemowlę może pić, a czego nie?
- Jak rozszerzać dietę?
- Jak wprowadzać mięso?
- Jakie produkty są najsilniejszymi alergenami?
- Czy potrawy dla dziecka można mrozić?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz